La pel·lícula Barcelona 1714 ha estat escollida per ser el film inaugural de la 12a edició del FIC-CAT. El llargmetratge dirigit per Anna M. Bofarull tindrà, doncs la seva premiere mundial el dia 8 de juny a la nit a la gala d’obertura del Festival Internacional de Cinema en Català. El film tanca la llista dels set llargmetratges rodats en llengua catalana que es podran veure al certamen. Prèvia a la projecció de la pel·lícula, la plaça dels Pins de Roda de Berà acollirà una recreació històrica a càrrec dels Miquelets de Catalunya, que escenificaran un combat entre una patrulla borbònica i un escamot de soldats catalans austriacistes. Els Miquelets faran també salves d’honor a l’arribada al photocall dels protagonistes de Barcelona 1714.

La directora del film s’ha mostrat entusiasmada per la tria. “Per a nosaltres serà un enorme privilegi que Barcelona 1714 es vegi per primer cop en un festival com el FIC-CAT. És un festival que aposta per producte fet a casa i en la nostra llengua. Tenim un molt bon record del FIC-CAT ja que vam tenir l’honor d’obrir-lo l’any 2015 amb Sonata per a violoncel i ens fa molta il·lusió repetir-ho amb aquest nou projecte”.

La notícia ve acompanyada de noves imatges de la pel·lícula on es poden veure els protagonistes en plena acció i els estralls de la Guerra de Successió a la Barcelona de fa més de 300 anys. Barcelona 1714 culmina així un llarg procés de post-producció que s’ha fet entre Catalunya i Colòmbia al llarg quatre anys i que culmina aquest primer semestre del 2019. Una altra de les novetats és l’entrada al projecte de TV3 que se suma al projecte com a col·laborador. L’estrena en sales comercials està prevista passat l’estiu en una data encara per determinar.

Amor i guerra en una Barcelona assetjada

Guerra, amor, passió, traïció i resistència són alguns dels ingredients de la primera gran producció rodada en català ambientada a la Guerra de Successió del segle XVIII. Barcelona 1714 explica la història de l’Agnès, una jove que intenta sobreviure en una ciutat on l’empremta de la guerra està present a cada racó. Amb la vitalitat de la seva joventut, l’Agnès aspira a viure, a fugir de Barcelona, fet que no pot entendre en Jan, l’home a qui estima, un jove oficial dedicat en cos i ànima a la defensa de la seva terra. Mentrestant, 40.000 soldats es preparen per assaltar Barcelona. 6.000 homes estan disposats a defensar-la fins a la mort.

La productora KaBoGa fa uns mesos va presentar el seu primer teaser promocional on es poden veure les preimres escenes del metratge final del film. Barcelona 1714 és, a més, un projecte internacional ja que l’estudi colombià de postproducció Laburo Digital s’ha encarregat d’efectuar els efectes visuals, la creació dels escenaris 3D i la composició de plans. El rodatge, que es va dur a terme els anys 2013 i 2014, combina actors gravats en platós de cinema amb un rerefons digital en 3D que ha desenvolupat en gran part l’estudi colombià amb la supervisió de l’empresa catalana Free Your Post. En una primera etapa de postproducció també hi va participar l’Escola FX Animation i els alumnes del Màster d’animació de la Universitat Pompeu Fabra així com la jove empresa catalana Morning Star.

Un dels fets destacats que subratlla la productora és l’ambició del projecte que es tradueix en el fet de tirar endavant una gran producció amb un rerefons històric i bèl·lic des de la innovació i el risc audiovisual, utilitzant el rodatge amb croma (pantalla verda) i el disseny en 3D gairebé exclusivament durant tot el metratge. El lideratge d’aquesta part ha recaigut en el reconegut supervisor de postproducció Rafael Galdó responsable de la postproducció de films com Blancaneus, Balada triste de trompeta, o els més recents Toro, La llum d’Elna i la sèrie Merlí.  D’aquesta manera, Barcelona 1714 ha fet una clara aposta estètica per crear un estil visual propi que mai no s’ha vist en una producció catalana. El muntatge final de la pel·lícula té una durada de dues hores.

El càsting de Barcelona 1714 està format per una fornada excepcional de joves i veterans intèrprets de l’audiovisual català. Els protagonistes són Alba Brunet i Bernat Quintana i entre els actors de repartiment destaquen Juanjo Puigcorbé, Àlex Casanovas, Miquel Sitjar, Francesc Garrido, Ferran Carvajal, Mikel Iglesias, Oriol Grau, Fermí Fernández, Txe Arana, Joan Negrié, Mercè Rovira entre molts d’altres. Al llargmetratge també hi ha aparicions especials de l’actor Toni Albà, Lluís Gavaldà (cantant d’Els Pets), Joan Fortuny (músic de la Companyia Elèctrica Dharma) i els periodistes Elisabet Carnicé i Raquel Sans. També més de 1.000 extres van participar en la producció. Produïda per KaBoGa, la cinta té un pressupost de 1’6 milions d’euros.